Löytyykö sieltä mitään?

Ylläolevaa päivittäin Aboa Vetus & Ars Novan kaivauksilla kuultavaa kysymystä on kaivausjohtaja ansiokkaasti käsitellyt omassa blogissaan täällä. Tämän viikon todistusaineistoa – nimenomaan esinelöytöjen osalta – on allaolevissa kuvissa. Kuvista laskeskelin jälkikäteen, että tänään löytyi keskimäärin kaksi ja puoli esinettä minuutissa. Tämä on erittäin karkea ja varovainen arvio, koska kuvista ei todellakaan näe löytöjen koko määrää tarkasti. Pitänee kysellä määristä arkeologeilta, jotka inventoivat löytöjä päivittäin.

Päivän löytölaatikot:

Löydöistä yleisimpiä olivat tänäänkin eläinten luut, lasinpalat, astioiden ja kaakelien palat ja rautanaulat. Lisäksi löytyi mm. liitupiippujen varsia ja yksittäisiä erikoisempia esineitä.

Tämän päivän erikoisuutena olivat kymmenet kellarista löytyneet jonkinlaista kuparisekoitetta olevat vihreät ”möykyt”, jotka kaiketi ovat Turun palossa sulanutta metallia. Ylläolevista kuvista voi tarkkasilmäinen erottaa näitä kirkkaanvihreitä möykkyjä, joissa metalli on usein sulanut laastin sekaan. Mysteeriksi on toistaiseksi jäänyt, mistä nuo pisarat ovat peräisin ja mihin ne ovat kuuluneet ennen sulamistaan. Toivelistalla on, että asia selviää kaivausten myötä.

Vasemmalta oikealle: (1) liitupiipun varren osa, (2) verhoilunaula tms. (ei rautaa), (3) kuparisekoitteista metallia oleva kolikko/poletti/pelimerkki joka odottaa virallista tunnistusta, (4) liitupiipun varsi, (5) pala hyvin ohutta lasia ja (6) luu.
Hyvin säilynyt solki, jossa on vielä pala nahkaa.

Tänään löytyi myös lähes kokonaisena säilynyt liitupiipun koppa, josta en valitettavasti ottanut kuvaa. Käsittääkseni kyseessä oli sydänkoristeinen koppa, jollainen on kuvattu esimerkiksi täällä Finnassa.

Se iso löytöhän on tietenkin kellari, joka paljastuu sentti sentiltä. Alla yleisnäkymä kaivauksen eteläkulmaa kohti, sekä kaivausjohtaja tutkimassa tänään esiin kaivettua seinäkomeroa.

Eilisen päivän kaivaukset jäävät allekirjoittaneen mieleen pidemmäksikin aikaa, koska löysin ensimmäistä kertaa kolikon. Kyseessä oli Kaarle XIV Juhanan aikainen ruotsalainen puolen killingin raha 1620- tai 1630-luvulta.

-Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s