Turun palosta 1600-luvulle

Kesä on vaihtunut elokuuhun, joka on myös kesän viimeinen kaivauskuukausi! Vielä ehtii kuitenkin tapahtua paljon, ennen kuin on aika peitellä kaivausalue talviunille.

Elokuulle mahtuu vielä kolme yleisökaivauskurssia. Uusimmassa Apu-lehdessä olikin mukava juttu, jonka toimittaja osallistui itse kaivauskurssillemme tänä kesänä: https://www.apu.fi/artikkelit/arkeologia-nain-turun-vanha-keskusta-paljastuu-maakerrosten-alta . Tutkimukseen osallistuminen omin käsin on loistava tapa päästä kosketuksiin yhteisen kulttuuriperintömme kanssa ja toisaalta ymmärtää, miten tieto menneisyydestä muodostuu.

Tällä viikolla kaivauksellamme on edetty taas alemmas ja sen myötä kohti kaupungin vanhempaa historiaa. Kuopassa on havaittavissa sama ilmiö kuin aiempinakin vuosina; nimittäin Turun vuoden 1827 palokerroksen alta tulee heti vastaan 1600-luvulle ajoittuvia maakerroksia. 1700-luku tuntuu puuttuvan kokonaan!

Turun palossa tuhoutuneen liiterin alta tulee vastaan 1600-luvun maakerroksia. Kuva: Laura Isomäki
1600-luvulle ajoittuvan hollantilaisen, luultavasti Goudasta tai Amsterdamista peräisin olevan liitupiipun leimakoristeltu varsi. Kuva: Laura Isomäki

Kaivauslöytöjen järjestäminen ja tunnistaminen etenee kaivauksen rinnalla, vaikka löytöjen varsinainen luettelointi alkaakin vasta kaivauksen päätyttyä. Helposti hyvinkin laajan tutkimusaineiston pitäminen hallinnassa on kuitenkin tärkeää, jotta jokaisen löydön alkuperä ja löytökonteksti säilyy ylhäällä.

Runsaasta luuaineistosta on tunnistettavissa mm. särkeä.

Arkeologin vastaanottoja järjestetään vielä kesäkeskiviikkoisin 4.8. ja 11.8. klo 12-14. Tervetuloa tutustumaan kaivaukseen ja uusimpiin löytöihin paikan päällä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s