26.6.2018

Lämpötilat olivat näinä päivinä taas juhannussateiden jälkeen melko korkeat, vaikka eivät ihan yltäneet alkuviikkojen lukemiin. Eilen kaivauksilta löytyi mm. upea koristeltu liitupiipun tulipesä 1700-luvulta ja kolikko 1900-luvun alkupuoliskolta. Omassa kaivauspisteessäni maasta löytyi todella paljon laastikiveä, sekä tiilensiruja. Syvemmälle kaivaessa löytyi myös kohtuullisen eheinä säilyneitä kokonaisia tiiliä. Ohjeistuksen mukaan päätin kaivamisen kunnes olin ohittanut nämä kerrostumat (mitkä olivat aika selkeitä kun maan sivuprofiilia katsoi).

Omalta kaivausalueeltani en löytänyt yhtä isoa rautanaulaa lukuunottamatta mitään esineistöä, tosin viereiseltä alueelta kaivauskaverini teki kyllä löytöjä ja siinä kohdalla oli ilmeisesti muutenkin helpompi kaivaa maata. Tiilet ja laastikivi tekivät omalla alueella tasaisesta kaivamisesta melko hankalaa. Ilari kertoi, että tutkimani piste on osa romahtanutta seinää ja sen kyllä pystyi hyvin itsekkin päättelemään. Vieressä oli kiviseinän reunus johon päätimme olla koskematta toistaiseksi. Sieltä oli löytynyt aiemmin isoja ikkunanpalasia ja sellaisen tänään löysinkin heti pinnalta. Nämä löydöt pitää merkata tarkasti, joten jätimme ne suosiolla Ilarille ja Elinalle.

Kahvitauon jälkeen kaivamassa oli sen verran mukavasti porukkaa, että vaihtelu teki terää. Seula kutsui siis taas. Tiilimurskan ja laastin täyttämistä ämpäreistä ei löytynyt juurikaan mitään muutamien aivan pienien lasinsirujen lisäksi. Mutaisemmasta savimaasta kyllä löysin runsaasti matoja – harmi etten satu onkimaan vapaa-ajalla! Kyllä raunioissakin on elämää, vaikkei heti uskoisi.

Päivän kaivausten loppupuolella löysin seulasta hienon pienen palasen keramiikkaa, liitupiipun varren, sekä yllätyksekseni hienon napin. Napin sisäpuolella oli tekstiä, johon pitää perehtyä tarkemmin aineiston putsauksen jälkeen.

Muut olivat tehneet tosi paljon löytöjä tänään, joista suosikkeihin kuului kauniisti kukkakuvioitu pieni astian pala, sekä melkoisen suuri eläimen hammas.

Vieressäni muut olivat päivän mittaan tehneet hienoa työtä kivitalon alueen maan tasaamisessa. Alhaalla kuvat ovat omiani, lisäksi mukana ylhäällä hienot kuvat Eemil Monoselta esim. taskukellon osasta ja liitupiipuista aiemmilta päiviltä.

– Kimmo Leijala

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s